Hoogbegaafde kinderen

Screening Hoogbegaafdheid

Ik maak gebruik van een screening om kenmerken van hoogbegaafdheid en/of (hoog)gevoeligheid in kaart te brengen. Hiervan kan een verslag gemaakt worden met adviezen voor thuis en op school.

Positief omgaan met hoogbegaafdheid

Het zou fijn zijn als alle hoogbegaafde kinderen hun hoogbegaafdheid als iets positiefs zouden ervaren. Toch blijkt dat deze kinderen zich vaak “anders” voelen en zich niet altijd begrepen voelen door hun omgeving. Begeleidingsgesprekken kunnen helpen om kinderen meer inzicht te geven in zichzelf en ze te leren hoogbegaafdheid weer als iets positiefs te zien.

Faalangst bij hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen met faalangstHoogbegaafde kinderen kunnen faalangst ontwikkelen, doordat ze gewend zijn aan succeservaringen en weinig ervaring hebben met zaken die niet gelijk lukken. Ook kunnen hoogbegaafde kinderen behoorlijk perfectionistisch zijn. Dit heeft een grote invloed op hoe hoogbegaafde kinderen in het leven staan. Door kinderen te helpen bij het ontwikkelen van een “growth mindset” gaan kinderen moeilijkheden als uitdagingen zien en gaan hier weer van genieten. Kinderen leren zo dat fouten maken belangrijk is in het leerproces.
Lees hier meer over de cursus Mindset.

Zie HBgroepen

Het kan voor kinderen erg prettig zijn om andere (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen te ontmoeten en samen uitdagende activiteiten te ondernemen. Een ZiE HBgroep is een groep voor hoogbegaafde kinderen waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en samen uitdagende activiteiten kunnen ondernemen. Ook kunnen ze werken aan hun eigen doel en leren ze wat hoogbegaafdheid inhoudt en wat de invloed van de kenmerken van hoogbegaafdheid zijn in de omgang met anderen.
Lees hier meer over de ZiE HBgroepen bij Zien in Eigenheid.

Hulp bij Leren Leren